CBS: aantal arbeidsongevallen blijft onverminderd groot in de industrie en bouw

In 2019 vonden er in Nederland bijna 100.000 arbeidsongevallen plaats waardoor werknemers ten minste vier dagen niet konden werken. Dit aantal is in de laatste paar jaar vrijwel niet veranderd. Hoe voorkomt u arbeidsongevallen in uw organisatie?

De meeste ongevallen hebben een fysieke oorzaak, maar in een kwart van de ongevallen speelt psychische overbelasting (zoals intimidatie of stress) een rol. Dit meldt het CBS in een recente blog post op basis van cijfers uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden.

Met 93.000 incidenten lag het aantal arbeidsongevallen vorig jaar iets hoger dan twee jaar geleden, toen er ongeveer 91.000 voorvallen waren, en op hetzelfde niveau als in 2017. Dat waren er beduidend meer dan in de jaren daarvoor. Zo waren er in 2015 nog 73.000 incidenten. Niet alleen zijn er sindsdien meer mensen aan de slag gegaan, er vinden ook gemiddeld meer ongevallen per werknemer plaats.

Veel incidenten waren het gevolg van uitglijden, struikelen, een verkeerde beweging of te zwaar tillen. Bij een kwart van de ongevallen was sprake van psychische overbelasting.

Bijna de helft van de ongevallen gebeurde in de zorg, industrie en handel. Dit komt mede doordat in die bedrijfstakken veel mensen werken. Relatief gezien vonden in de logistiek, de bouw, het afvalbeheer en bij waterbedrijven de meeste ongevallen plaats.

De Monitor arbeidsongevallen en klachten arbeidsomstandigheden van Inspectie SZW bevestigt deze cijfers. Uit de monitor blijkt dat het aantal meldingen over ernstige arbeidsongevallen in Nederland in de afgelopen vijf jaar flink gestegen is. De meeste ongevallen zijn gerelateerd aan vallen en contact met bewegende objecten of machine-onderdelen.

Om dit in uw organisatie te voorkomen heeft u een veiligheidsbeleid, organiseert u toolbox-sessies en beschikken al uw medewerkers over de benodigde certificeringen. Toch leiden deze inspanningen en investeringen niet automatisch tot veilig gedrag en vermindering van incidenten.

Belangrijke redenen hiervoor zijn:

  • Veiligheids- en vakkennis wordt niet regelmatig onderhouden
  • De wijze waarop informatie wordt overgedragen is niet effectief
  • Actueel inzicht in het kennisniveau van medewerkers ontbreekt

Verhoog het veiligheidsbewustzijn van uw medewerkers met digitaal leren

Kennis toetsen en regelmatig trainen helpen om het kennisniveau en het veiligheidsbewustzijn van uw medewerkers te verbeteren, met als resultaat minder incidenten en een hogere efficiëntie en productiviteit.

Ervaar de voordelen van digitaal leren via onze gebruiksvriendelijke applicatie met meer dan 200 korte, interactieve en meertalige trainingen die met veiligheidsspecialisten en didactische experts zijn ontwikkeld. En krijg real-time inzicht in de effectiviteit van trainingen en het kennisniveau van medewerkers via een dashboard.

Wilt u meer weten over effectief leren?

Bolster Safety is de effectiefste leermethode voor veilig werken in de industrie. Met een uitgebreid aanbod van korte, praktische modules kunnen professionals altijd en overal in korte, hapklare brokken hun kennis over veiligheid bijwerken. Neem contact op voor een kosteloze demo of vraag een gratis veiligheidsscan voor meer inzicht in de vakbekwaamheid en het veiligheidsbewustzijn van uw medewerkers.

Meer artikelen

Blijf op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws over Bolster Safety en relevante inzichten over veilig en vakbekwaam werken met onze nieuwsbrief. Lees ons privacybeleid voor informatie over hoe we uw data beschermen.