E-learning en veiligheid: Waar heb je de praktijk écht nodig?

De eerste editie van Petrochem dit jaar bevat een interview met Bolster Safety over de voordelen van digitaal leren voor het verbeteren van de veiligheid en vakbekwaamheid in de petrochemie.

Digitaal leren en veiligheid

Door de potentieel grote consequenties van onveilig handelen hebben veiligheid en competentie-ontwikkeling de hoogste prioriteit in de petrochemie, ervaart Bolster Safety. Instructies worden vaak nog via de klassieke lesmethode – informeren, toepassen en toetsen – overgebracht aan werknemers. Voor de hieraan verbonden nadelen biedt digitaal leren de oplossing.Onderzoek van Harvard Business Review, McKinsey en TNO toont dat de huidige manier van opleiding en ontwikkeling bij veel organisaties ineffectief is. Zo gelooft twaalf procent van het operationeel personeel dat nieuw aangeleerde vaardigheden direct in te zetten zijn in de praktijk.

Geert Jan Kraan, hoofd marketing bij Bolster Safety: “Uit ons onderzoek onder ruim vijfduizend deelnemers aan onboardingtrajecten, blijkt dat ruim vier procent het vereiste basisniveau voor veiligheidsbewustzijn en -kennis mist om een werkterrein te mogen betreden. Ook mist een significant deel van de kandidaten de benodigde kennis en/of vaardigheid op een of meerdere van hun vakgebieden. Zo kan één op de zes riggers niet veilig een last aanslaan en één op de vier flensmonteuren niet vakkundig een pakking uitwisselen.”

Permanent competent

In huidige trainingsmethoden sluiten doel, timing en inhoud van trainingen niet optimaal aan bij de behoeftes van medewerkers. Kraan: “Zo moeten zij bijvoorbeeld naar toolbox meetings, terwijl ze niet gemotiveerd zijn om ook echt iets te leren. Kennis wordt vaak op het verkeerde tijdstip aangeboden of in een volgorde die niet strookt met de dagelijkse realiteit, waardoor veel van de aangeboden informatie achteraf weer snel wordt vergeten. Met digitale hulpmiddelen leren werknemers op een effectievere manier.”

Door continu interactieve trainingen door te werken over voor hen relevante onderwerpen, tijdens hun gehele dienstverband. “De nadruk ligt hierbij op ervaren en oefenen, in plaats van passief luisteren, en op het aanbieden van specifieke lessen die van toepassing zijn op het werk van dat moment. Door middel van een combinatie van praktijktraining, e-learning en simulaties (zoals games) – in combinatie met directe terugkoppeling – kunnen geleerde lessen optimaal worden toegepast in de praktijk. Dit resulteert in permanent competente medewerkers, die ook in de jaren na de examens vakbekwaam en veiligheidsbewust blijven.”

Kennis en capaciteiten

Digitaal leren verlaagt het risico op incidenten en kan zelfs veiligheidsinitiatieven zoals toolboxen vervangen. Ook helpt het met de voorbereiding op poortinstructie, safety street en turnaround screening en vergroot het de slagingskans op examens als VCA. Ten slotte kunnen bedrijven hiermee ook hun imago als aantrekkelijke werkgever verbeteren.

Bron: Petrochem 1-2020, E-learning en veiligheid – waar heb je de praktijk écht nodig?

Wilt u meer weten over effectief leren?

Bolster Safety is de effectiefste leermethode voor veilig werken in de industrie. Met een uitgebreid aanbod van korte, praktische modules kunnen professionals altijd en overal in korte, hapklare brokken hun kennis over veiligheid bijwerken. Neem contact op voor een kosteloze demo of vraag een gratis veiligheidsscan voor meer inzicht in de vakbekwaamheid en het veiligheidsbewustzijn van uw medewerkers.

Meer artikelen

CBS: aantal arbeidsongevallen blijft onverminderd groot in de industrie en bouw

Verbeter veiligheidsbewustzijn met interactieve toolboxen

Breng veiligheid in de bouw naar een hoger niveau met digitaal screenen, onboarden en trainen

__CONFIG_colors_palette__{"active_palette":0,"config":{"colors":{"62516":{"name":"Main Accent","parent":-1}},"gradients":[]},"palettes":[{"name":"Default Palette","value":{"colors":{"62516":{"val":"rgba(255, 255, 255, 0)","hsl":{"h":157,"s":0.01,"l":0.99}}},"gradients":[]},"original":{"colors":{"62516":{"val":"rgba(255, 255, 255, 0)","hsl":{"h":157,"s":0.01,"l":0.99}}},"gradients":[]}}]}__CONFIG_colors_palette__
Meer nieuws

Blijf op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws over Bolster Safety en relevante inzichten over veilig en vakbekwaam werken met onze nieuwsbrief. Lees ons privacybeleid voor informatie over hoe we uw data beschermen.

__CONFIG_colors_palette__{"active_palette":0,"config":{"colors":{"cf6ff":{"name":"Main Color","parent":-1},"73c8d":{"name":"Dark Accent","parent":"cf6ff"}},"gradients":[]},"palettes":[{"name":"Default","value":{"colors":{"cf6ff":{"val":"rgb(0, 206, 128)","hsl":{"h":157,"s":0.99,"l":0.4}},"73c8d":{"val":"rgb(4, 149, 96)","hsl_parent_dependency":{"h":158,"l":0.3,"s":0.95}}},"gradients":[]}}]}__CONFIG_colors_palette__
Abonneer