Wat we weten, bepaalt wat we zien in veiligheidstrainingen

Wat je weet, bepaalt wat je ziet. En wat je ziet, bepaalt je gedrag.

Dit is een van de inzichten die wij gebruiken in onze trainingen voor veiligheid en vakmanschap op de werkvloer. Hoe zorgt een goed kennisniveau van medewerkers voor veiliger gedrag? En hoe weet je eigenlijk of het kennisniveau ‘goed genoeg’ is?

Onlangs kwamen we een interessant artikel tegen van Paul A. Kirschner, emeritus hoogleraar aan de Open Universiteit en internationaal erkend onderwijspsycholoog. Volgens Kirschner helpt theoretische kennis om in de praktijk meer te zien en daardoor sneller te leren.

Neem het voorbeeld van mensen die een logistiek centrum binnenlopen. Iemand die voor het eerst in een distributiecentrum komt, denkt lichtelijk overweldigd: “Wat een hoop spullen.” Iemand die zelf in de logistiek werkt, kijkt naar wat voor type vorkheftrucks er rijden en wat de rijroutes zijn, en zal sneller een goed beeld kunnen vormen van welke processen daar plaatsvinden.

Wat je niet weet, zie je niet

Wat we weten, bepaalt wat we zien. Alles wat we daarna leren en opnemen, bouwt voort op bestaande kennis. Je moet dus eerst genoeg weten om de situatie correct te beoordelen. Je kunt hierdoor makkelijker verbanden leggen tussen bestaande kennis en nieuwe kennis. Daardoor leer je in de praktijk sneller bij. Dat geldt ook voor onveilige situaties. Als mensen niet weten of iets onveilig is, zien ze het ook niet. Met voorkennis kijken ze anders, zien ze andere dingen en lopen ze minder risico. Het is cruciaal om mensen te blijven trainen om het veiligheidsbewustzijn en de vakbekwaamheid continu te vergroten.

Sneller leren door een goede basis

Dit inzicht sluit exact aan bij wat we bij Bolster Safety doen met onze leermethode voor veilig werken. Wij zorgen ervoor dat mensen een solide theoretische basis hebben, waardoor ze ook in de praktijk sneller leren. Dat is heel belangrijk, zeker voor mensen die praktijkgericht leren. Als je mensen die veel voorkennis hebben traint, loopt het kennisniveau van degenen uit op degene die getraind worden zonder voorkennis. Dat doen we door mensen te laten leren vanuit situaties in hun dagelijkse praktijk. Met Bolster Safety werken medewerkers continu aan hun kennis met trainingen van 10 minuten. We meten of de kennis uit de trainingen daadwerkelijk is overgekomen. Want pas als de kennis is overgekomen kunnen de medewerkers die kennis in de praktijk toepassen. Hiermee voorkom je schade en letsel.

Bewezen effectief

In het onderzoek van Kirschner wordt ook een aantal ‘principles of instruction’ benoemd. Het principe van het stellen van vragen om te controleren of de ‘student’ het heeft begrepen zit verweven in de manier waarop onze trainingen zijn opgebouwd. We trainen door vragen te stellen, dus weten we exact wat de medewerkers al weten en wat ze nog niet weten. Je ziet en weet daardoor welke kennis de medewerkers wel en niet hebben, zodat je continu kunt bijsturen op kennishiaten. Kirschner pleit ook voor een wekelijkse of maandelijkse review: in het dashboard van onze applicatie kunnen managers real-time de resultaten zien. We leveren daarnaast maandelijks een rapportage op, waarbij de kennislacunes overzichtelijk zijn weergegeven én we geven advies met welke trainingen de medewerkers hun kennisniveau optimaal kunnen verbeteren. Hoe we dat doen staat beschreven in deze blog post.

Continu trainen is cruciaal

Kortom: omdat wat je weet, bepaalt wat je ziet is het cruciaal om mensen continu te trainen om het veiligheidsbewustzijn en de vakbekwaamheid te vergroten. Om een veilige werkplek te bieden voor henzelf en hun collega’s.

Wilt u meer weten over effectief leren?

Bolster Safety is de effectiefste leermethode voor veilig werken in de industrie. Met een uitgebreid aanbod van korte, praktische modules kunnen professionals altijd en overal in korte, hapklare brokken hun kennis over veiligheid bijwerken. Neem contact op voor een kosteloze demo of vraag een gratis veiligheidsscan voor meer inzicht in de vakbekwaamheid en het veiligheidsbewustzijn van uw medewerkers.

Meer artikelen

CBS: aantal arbeidsongevallen blijft onverminderd groot in de industrie en bouw

Verbeter veiligheidsbewustzijn met interactieve toolboxen

Breng veiligheid in de bouw naar een hoger niveau met digitaal screenen, onboarden en trainen

__CONFIG_colors_palette__{"active_palette":0,"config":{"colors":{"62516":{"name":"Main Accent","parent":-1}},"gradients":[]},"palettes":[{"name":"Default Palette","value":{"colors":{"62516":{"val":"rgba(255, 255, 255, 0)","hsl":{"h":157,"s":0.01,"l":0.99}}},"gradients":[]},"original":{"colors":{"62516":{"val":"rgba(255, 255, 255, 0)","hsl":{"h":157,"s":0.01,"l":0.99}}},"gradients":[]}}]}__CONFIG_colors_palette__
Meer nieuws

Blijf op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws over Bolster Safety en relevante inzichten over veilig en vakbekwaam werken met onze nieuwsbrief. Lees ons privacybeleid voor informatie over hoe we uw data beschermen.

__CONFIG_colors_palette__{"active_palette":0,"config":{"colors":{"cf6ff":{"name":"Main Color","parent":-1},"73c8d":{"name":"Dark Accent","parent":"cf6ff"}},"gradients":[]},"palettes":[{"name":"Default","value":{"colors":{"cf6ff":{"val":"rgb(0, 206, 128)","hsl":{"h":157,"s":0.99,"l":0.4}},"73c8d":{"val":"rgb(4, 149, 96)","hsl_parent_dependency":{"h":158,"l":0.3,"s":0.95}}},"gradients":[]}}]}__CONFIG_colors_palette__
Abonneer