Veiliger werken door écht goede toolbox-meetings

Wordt binnen uw bedrijf ook getwijfeld over de effectiviteit van de toolbox-meetings? De onderwerpen bedenken is het probleem niet, maar de aandacht van de mensen op de werkvloer vaak ver te zoeken. Ze vinden het praatje zelden interessant en zijn blij als ze weer aan het werk kunnen. Het valt de leidinggevenden ook op dat maar weinig mensen de theorie uit de toolbox daadwerkelijk toepassen tijdens het werk. Het lijkt wel alsof ze het besprokene na het tekenen voor hun aanwezigheid spontaan weer vergeten zijn. De leidinggevende die de toolboxen verzorgt, heeft er inmiddels ook niet zo veel zin meer in en staat steeds minder gemotiveerd zijn praatje te houden.

De afdeling veiligheid heeft u gevraagd om te helpen met het verbeteren van de bijeenkomsten. Dit is mogelijk met een relatief kleine aanpassing.

Toolboxen blijken zelden erg effectief en niet alleen binnen uw bedrijf. Dat komt onder andere doordat het werkgeheugen van de aanwezigen wordt overbelast door het zenden van veel informatie in korte tijd. Veel informatie zenden in één keer werkt nou eenmaal niet, zoals u kunt teruglezen in mijn vorige blogs over de vergeetcurve van Ebbinghaus en spaced learning.

Om ervoor te zorgen dat mensen de informatie die u aanbiedt in een toolbox beter onthouden, werkt het goed als dezelfde informatie op verschillende manieren wordt aangeboden. Bijvoorbeeld door bij je verhaal beelden te gebruiken. Verschillende vormen van informatie worden op verschillende plaatsen in het werkgeheugen opgeslagen (de zogenaamde dual coding theorie). Uw medewerkers slaan de boodschap dan op twee manieren op en zullen zich de informatie daardoor beter herinneren of herkennen.

Kleine verandering, groot effect
Hoe past u dat dan toe in de toolbox-meeting? Nu vertelt u bijvoorbeeld welke zaken de medewerkers moeten controleren tijdens een visuele inspectie van een vorkheftruck. Als u gebruik wilt maken van de dual coding aanpak stel je eerst de vraag welke onderdelen van een vorkheftruck zij moeten controleren bij een visuele inspectie. Daarbij toont u dan een beeld van de vorkheftruck die gecontroleerd moet worden. Deze gecombineerde aanpak is veel effectiever. Bij de ontwikkeling van onze trainingsmodules maken wij ook gebruik van het dual coding principe.

Meer weten over effectief leren?
Bolster Safety is de effectiefste leermethode voor veilig werken in de industrie. Met een uitgebreid aanbod van korte, praktische modules kunnen professionals altijd en overal in korte, hapklare brokken hun kennis over veiligheid bijwerken. Neem contact op voor een kosteloze demo.

Geïnteresseerd?

Wilt u het Bolster Safety platform proberen? Vraag dan de gratis demo aan en wij nemen contact met u op om te bepalen welk demo account voor u het beste is!

Demo aanvragen

Demo aanvragen

Voer in het onderstaande formulier uw contactgegevens in en wij nemen contact met u op om te bepalen welk demo account voor u het beste is.

Download informatiepakket

Laat uw emailadres achter en ontvang ons informatiepakket.

Sollicitatie

  • Toegestane bestandstypen: jpg, png, pdf, doc, docx.
    Maximaal 3MB