Veiliger werken door effectief leren: de kracht van de herhaling

Zoekt u naar manieren om uw medewerkers nog beter te helpen bij de voorbereiding op hun examens, zodat zij hun vak veilig kunnen blijven uitoefenen?

Bij Bolster Safety verdiepen we ons dagelijks in effectieve leermethoden. Hoe mensen leren en hoe ze informatie opslaan in hun geheugen, zodat ze informatie beter kunnen reproduceren als ze het nodig hebben en daardoor veiliger werken.

Hoe kunt u zorgen dat uw medewerkers veiliger kunnen werken en makkelijker hun hercertificeringen halen? Het hele jaar door stuurt u medewerkers op examen om hun hercertificering te halen, bijvoorbeeld voor vorkheftruck. Soms slagen ze in één keer, maar vaak moeten medewerkers meerdere keren het examen doen, omdat ze al die theorie niet onthouden. Het zijn mensen van de praktijk. Ze vergeten het grootste deel van de theorie omdat ze het niet elke dag gebruiken. Eens in de drie jaar blokken ze een paar uur of gaan ze een paar keer naar een examentraining. Ze stampen dan zo veel mogelijk kennis in hun hoofd, die ze voor het grootste deel na het examen weer vergeten. En tijdens het examen blijkt dat het te veel theorie was en het examen daarmee toch te moeilijk. En dus kunt u weer een nieuwe ronde trainingen en examens inplannen.

Na 20 minuten alweer vergeten

Dat de medewerkers het examen vaak niet halen, ligt (meestal) niet aan het examen maar aan de manier van leren. De Duitse psycholoog Hermann Ebbinghaus deed bijna anderhalve eeuw geleden onderzoek naar het geheugen en de resultaten van dit wetenschappelijke onderzoek worden nog altijd toegepast om effectiever te leren. Ebbinghaus ontdekte hoe snel we nieuwe dingen vergeten en maakte daar een vergeetcurve van.

In de eerste 20 minuten nadat we iets nieuws hebben geleerd, vergeten we het grootste deel van de stof alweer. Het werkgeheugen kan een grote hoeveelheid nieuwe informatie niet aan en slaat maar weinig informatie op in het langetermijngeheugen. Met als resultaat dat medewerkers de dag na het leren eigenlijk weer van voren af aan kunnen beginnen. Het stampen voor het examen heeft niet gewerkt.

De kracht zit in de herhaling

Volgens Ebbinghaus zit bij leren de kracht in de herhaling. Leert u gedurende een lange periode telkens kleine beetjes informatie, dan kan uw werkgeheugen dat veel beter verwerken. De verbindingen die in uw geheugen worden gemaakt, zijn veel sterker. U kunt eenvoudiger informatie ophalen uit uw geheugen op het moment dat u het nodig hebt. Daarmee is het volgens Ebbinghaus veel effectiever om het leren uit te spreiden over een langere periode.

Beter leren = veiliger werken

De manier van leren aanpassen zorgt er niet alleen voor dat mensen gemakkelijker hun examen halen. Veel belangrijker nog: het zorgt ervoor dat er veiliger wordt gewerkt. De medewerkers hebben namelijk veel meer kennis over veilig werken en dat kunnen ze toepassen op de werkvloer. Ook hebben ze veel meer besef van veilig werken en hoe ze dat moeten doen. En daarmee kunt ú ze nu dus echt helpen!

Wilt u meer weten over effectief leren?

Bolster Safety is de effectiefste leermethode voor veilig werken in de industrie. Met een uitgebreid aanbod van korte, praktische modules kunnen professionals altijd en overal in korte, hapklare brokken hun kennis over veiligheid bijwerken. Neem contact op voor een kosteloze demo of vraag een gratis veiligheidsscan voor meer inzicht in de vakbekwaamheid en het veiligheidsbewustzijn van uw medewerkers.

Meer artikelen

CBS: aantal arbeidsongevallen blijft onverminderd groot in de industrie en bouw

Verbeter veiligheidsbewustzijn met interactieve toolboxen

Breng veiligheid in de bouw naar een hoger niveau met digitaal screenen, onboarden en trainen

__CONFIG_colors_palette__{"active_palette":0,"config":{"colors":{"62516":{"name":"Main Accent","parent":-1}},"gradients":[]},"palettes":[{"name":"Default Palette","value":{"colors":{"62516":{"val":"rgba(255, 255, 255, 0)","hsl":{"h":157,"s":0.01,"l":0.99}}},"gradients":[]},"original":{"colors":{"62516":{"val":"rgba(255, 255, 255, 0)","hsl":{"h":157,"s":0.01,"l":0.99}}},"gradients":[]}}]}__CONFIG_colors_palette__
Meer nieuws

Blijf op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws over Bolster Safety en relevante inzichten over veilig en vakbekwaam werken met onze nieuwsbrief. Lees ons privacybeleid voor informatie over hoe we uw data beschermen.

__CONFIG_colors_palette__{"active_palette":0,"config":{"colors":{"cf6ff":{"name":"Main Color","parent":-1},"73c8d":{"name":"Dark Accent","parent":"cf6ff"}},"gradients":[]},"palettes":[{"name":"Default","value":{"colors":{"cf6ff":{"val":"rgb(0, 206, 128)","hsl":{"h":157,"s":0.99,"l":0.4}},"73c8d":{"val":"rgb(4, 149, 96)","hsl_parent_dependency":{"h":158,"l":0.3,"s":0.95}}},"gradients":[]}}]}__CONFIG_colors_palette__
Abonneer